Angus
|
| wysłano w 7-9-2006 o godz. 16:47 |
|
|
Jak budować klimat.
Tutaj prosił bym wszystkich bardziej lub mniej doświadczonych MG o podzielenie się swoimi pomysłami na tworzenie dobrego klimatu na swoich sesjach
Kto walczy z potworami, ten niechaj baczy, by sam przytem nie stał sie potworem.
|
|
|
Sigrid
Wojownik

Zarejestrowano: 20-4-2006
Miasto: Metropolia oleska
Nastrój:
|
| wysłano w 8-9-2006 o godz. 15:29 |
|
|
Ja MG nie jestem, ale swoje 3 grosze dorzuce .
Jesli chodzi o sposob prowadzenia i kreowania przygody to sie nie wypowiadam, nie znam sie i tyle.
Mysle, ze duza role w budowaniu klimatu odgrywa miejsce i wystroj. Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze sesje dzienne, w miejscach niebardzo
klimatycznych, nie sa fajne. Zupelnie co innego zagrac weczorem/w nocy w jakims fajnym pomieszczeniu (wszyscy wiedza o czym mysle ) albo na lonie natury, w lesie, na polance, nad woda. Swieczki- standard,
przydaje sie tez jakas muzyczka w tle (osobiscie polecam muzyczke z BG). Sesje pod golym niebem tez wydaja mi sie byc ciekawe z wiadomych powodow .
Ciekawe jak w praktyce sprawdziloby przebieranie sie na sesje?
A i jeszcze cos. Wszelkiego rodzaju rekwizyty dodaja klimatu. Mapki, wisiorki i inne fajne gadzety oddane w lapy graczy (oczywiscie nie dozywotnio
) to jest to.
"Mieszkaniec Ameryki, ktory jako pierwszy zobaczyl Kolumba, dokonal wstrzasajacego odkrycia."
|
|
|
Sigrid
Wojownik

Zarejestrowano: 20-4-2006
Miasto: Metropolia oleska
Nastrój:
|
| wysłano w 8-9-2006 o godz. 15:30 |
|
|
do kasacji
"Mieszkaniec Ameryki, ktory jako pierwszy zobaczyl Kolumba, dokonal wstrzasajacego odkrycia."
|
|
|
Thorlof
Berseker

Zarejestrowano: 9-4-2006
Miasto: Olesno
Nastrój: zawiany...
|
| wysłano w 9-9-2006 o godz. 11:54 |
|
|
Tak, racja Lady, ważnym jest też żeby odpowiednio wprowadzać klimat fabuły, przykład z mojej sesji w skrócie:" Drużyna idzie przez las zmierzając w
kierunku wioski gdzie wysłał ich zleceniodawca, paredziesiąt minut wcześnij stoczyli bój ze strasznymi mutantami, idą przez las i nagle słyszą że
krzaki po lewej zaczynają głośno szeleścić. Gracze: "celuję w nie garłaczem", "napinam łuk", "ja kuszę" Krzaki dalej szeleszczą Gracz: "dobra
strzelam w nie z garłacza!" Po wystrzale i zadymy z nim związanej gracz pod osłoną reszty drużyny podszedł do krzaków, roschylił resztę trzymających
się gałązek i z przerażeniem stwierdził że to tylko dwa małe niedźwiadki bawiące się ze sobą." Granie na strachu i uczuciach graczy to największa
przyjemność dla MG, ponieważ to wprowadza klimat i nakazuje się troszkę bardziej skupić na grze.
"Wielu spośród żyjących zasługuje na śmierć. A niejeden z tych, którzy umierają, zasługuje na życie. Czy możesz ich nim obdarzyć? Nie bądź więc
tak pochopny w ferowaniu wyroków śmierci. Nawet bowiem najmądrzejszy nie wszystko wie."
|
|
|
Dragon
Uczeń

Zarejestrowano: 8-4-2006
Miasto: Kraków
Nastrój: ...............
|
| wysłano w 26-10-2006 o godz. 17:29 |
|
|
Więc z poziomu MP
1. Najwazniejsze to wyeliminowanie wszystkich rzeczy klimat burzących (nieważne jak misternie go zbudujemy jeśli co chwila ktoś lub coś będzie go
niszczył).
2. Miejsce jak już wypowiadała się Lady bardzo ważna sprawa, dodam tylko, że przydaje się często miejsce aby MP lub MG mógł swobodnie przemieszczać
się po pomieszczeniu (nie zdradzę po co)
3. Muzyka, też sie zgadzam
4. Wprowadziłbym jeszcze zasady jak już sie rozpisywałem bez nich ani rusz (jako nauczyciel wiem, że bez zasad nie ma porządku, z nimi - moi uczniowie
twierdzą że jestem ok )
5. duperele - podstawa. Mapki, przedmioty - Lady wypisała
6. Przygotowanie MP powinien być przygotowany przynajmniej na liniowe przeprowadzenie swojej przygody.
7. wiele innych wiele ... np stroboskopy na sesji CP czy spadające przedmioty (niekoniecznie na graczy ... chociaż)
A to com kiedyś słyszał tam, powtarzam Krakowowi...
|
|
|
Angus
|
| wysłano w 26-10-2006 o godz. 18:41 |
|
|
Te miejsce na swobodne poruszanie się MG to wbrew pozorom bardzo ważna rzecz. Każdy MG wampira, Kultu czy innego systemu RPG wykorzystującego DRAMY
wam to powie
Kto walczy z potworami, ten niechaj baczy, by sam przytem nie stał sie potworem.
|
|
|
Ariel
Wojownik

Zarejestrowano: 3-8-2009
Miasto: Rzeczpospolita Gliwicka
Nastrój: @#$%^&!!! Kto mnie podsiadł w pierwszej 100 !!!
|
| wysłano w 3-8-2009 o godz. 06:22 |
|
|
| Cytuj | Wysłane przez Angus
Te miejsce na swobodne poruszanie się MG to wbrew pozorom bardzo ważna rzecz. Każdy MG wampira, Kultu czy innego systemu RPG wykorzystującego DRAMY
wam to powie |
[westchnienie z rezygnacja]
OK, OK, powiem!
Ale więcej nie dodam, bo przedstawiliście zasadniczo meritum sprawy. Dawno temu nawet zerżnąłem z tego wątku jedną wskazówkę dla siebie. Sesję na
wolnym powietrzu są super, ale osobiście ich nie faworyzuje - jakoś zawsze lepiej mi wychodzą pomieszczenia zamknięte klimatycznie dostosowane do
systemu RPG.
Podpis, który miał się znajować w tym miejscu został sprzedany za pizzę i piwo.
|
|
|
Mor_Megil
Moderator

Zarejestrowano: 11-4-2006
Miasto: OLESNO
|
| wysłano w 31-8-2009 o godz. 10:02 |
|
|
Ładne to wszystko, ciekawe tylko czemu tak to różnie wychodziło skoro wszyscy teorie mają w jednym palcu;) Myślę, że można by się było na jakiś
konwent wybrać i trochę "świeżości" załapać. Arielu może w tym Waszym mieście się coś w tej materii dzieje?
|
|
|
Irene
Młokos
Zarejestrowano: 18-8-2009
|
| wysłano w 31-8-2009 o godz. 10:37 |
|
|
Na konwent to i ja się piszę;)
|
|
|
Idun
Uczeń

Zarejestrowano: 24-4-2006
|
| wysłano w 11-9-2009 o godz. 18:13 |
|
|
Dawno odpuściłam sobie granie....a szkoda, bo mi tego brakuje ale granie
stało się dla mnie dość monotonne a scenariusze bardzo do siebie podobne i przewidywalne...Być może dlatego, że wciąż prowadzili ci sami MG i gracze
przyzwyczajali się do utartych schematów rozgrywania akcji, wymagań i ich upodobań. Często sesje też były sposobem na dobry kabaret lub
przejaskrawianie niektórych cech graczy-co nie zawsze podobało się owym graczom...(dawno nie grałam i mam nadzieję, że to już przeszłość). Myślę, że
na klimat naszych sesji miały też wpływ częste zmiany "systemów" i bohaterów-dla mnie osobiście było to męczące i nie pozwalało realizować
zaplanowanego rozwoju bohatera...a przyzwyczajam się do swoich postaci  i
trudno się z nimi rozstaje. Bardzo częste sesje (a było ich czasami kilka podczas 1tygodnia) też mają spory wpływ na zaangażowanie graczy...mi
np.spowszedniały. Dlatego uważam, że oprócz fajnego lokum, klimatycznych ciuchów i mnóstwa czasu na zabawę warto pamiętać o wzajemnym szacunku podczas
wypowiedzi oraz liczeniu się ze zdaniem współuczestników zabawy. Życzę waszej grupie powodzenia w dalszym graniu i dobrej zabawy-bo oto ponoć w tym
chodzi ...pozdrawiam.
|
|
|
Mor_Megil
Moderator

|
| wysłano w 14-9-2009 o godz. 12:33 |
|
|
Dzięki, zamierzamy się dobrze bawić;)
|
|
|
Irene
Młokos
|
| wysłano w 14-9-2009 o godz. 15:26 |
|
|
Ja się bawię świetnie ;]
Co do klimatu to uważam, że owszem - od graczy dużo zależy, ale to mistrz gry powinien umieć zbudować klimat sam, a graczy odpowiednio ustawić ];->
Poza tym odrobina "luzu" nikomu jeszcze nie zaszkodziła, gra się dla zabawy, a nie żeby przesiedzieć sztywno pól wieczoru bo ma być "profesjonalnie
i poważnie".
|
|
|
Mor_Megil
Moderator

|
| wysłano w 15-9-2009 o godz. 07:19 |
|
|
Co do bycia poważnym to się nie wypowiadam;) Uważam jednak, że powinniśmy grać mniej, a dłużej i poważniej (nie wiem jak to przeżyje;) Dodatkowo
chętnie bym przetestował nowe pomysły odnośnie sesji np. 2 MG lub drużyny przeciwko sobie czy cokolwiek tam jeszcze wymyślimy chorego;)
|
|
|
Ariel
Wojownik

|
| wysłano w 15-9-2009 o godz. 14:00 |
|
|
Instytucja dwóch MG na drużynę sprawdza się iście znakomicie, o czym mam nadzieję, przekonała się jak sięgam pamięcią nasza Morghana zwana potocznie
Agą. Zgranych dwóch MG plus opanowany przezeń scenariusz czynią razem cuda. Razem z Sashą, którego jeszcze nie poznaliście prowadziliśmy w tym
wariancie, ale początkującym w systemie polecamy układ primary master (plecenie głównej fabuły) / secondary master (wstawki, enpece i uzupełnianie)
Polecam gorąco i bardzo.
|
|
|
Mor_Megil
Moderator

|
| wysłano w 16-9-2009 o godz. 06:16 |
|
|
Ja też tam byłem;) Pamiętam, pamiętam, fajne to było i może kiedyś u nas też to wypróbujemy;)
|
|
|
Ariel
Wojownik

|
| wysłano w 16-9-2009 o godz. 08:41 |
|
|
Ach tak, tak, jak się zdaje to był WFRP 1ed. w jakimś lochu, w podziemiach twierdzy Dracool.
|
|
|
Mor_Megil
Moderator

|
| wysłano w 16-9-2009 o godz. 09:52 |
|
|
Tak było;) Tak sobie myślę i wymyśliłem, że jak już tak sobie organizujemy to może się na skusimy na jakiś skromny konwent;) W sensie, żeby
zorganizować takowy oczywiście;) Co Wy na to?
|
|
|
Ariel
Wojownik

|
| wysłano w 16-9-2009 o godz. 18:56 |
|
|
To kuszące, o ile znajdą się warunki do zorganizowania czegoś więcej niż jednodniowej pojedyńczej sesji. Oczywiście nie zapomnijcie o mnie, gdy coś
się w tym kierunku ruszy.
|
|
|
Mor_Megil
Moderator

|
| wysłano w 17-9-2009 o godz. 08:07 |
|
|
Nie zapomnimy;) Nigdzie się nie ukryjesz jeśli TO ruszy;)
|
|
|
Irene
Młokos
|
| wysłano w 18-9-2009 o godz. 09:13 |
|
|
Ambitny pomysł.
Aczkolwiek po ostatnim LARPie myślę, że moglibyśmy się na coś takiego porwać, a organizacja może być ciekawym doświadczeniem :)
|
|
|
Bilbord
Uczeń

Zarejestrowano: 2-9-2009
Miasto: Kluczbork
Nastrój:
|
| wysłano w 19-9-2009 o godz. 12:27 |
|
|
Świetny pomysł - konwent w Oleśnie Zima to idealny czas na taką imprezę,
kiedy LARPy można organizować jedynie w budynkach.
|
|
|
Mor_Megil
Moderator

|
| wysłano w 23-9-2009 o godz. 09:58 |
|
|
W takim razie weźmiemy to pod uwagę a tym czasem trzeba LARPa zorganizować;)
|
|
|
niuni
Młokos
Zarejestrowano: 6-6-2010
|
| wysłano w 6-6-2010 o godz. 09:25 |
|
|
Xbox 360 Arcade może być Twój!
Odpowiedz na 2 pytania - a już od jutra możesz cieszyć się najlepszą
konsolą do gier wartą ponad 1 tys. złotych.
Odwiedź http://www.rpgshop.com.pl/konkursy.php i ciesz się wygraną!
|
|
|